Rapportera eller delta
I städkartan kan du snabbt och enkelt rapportera in områden med städbehov eller planerade städinsatser och även själv medverka i städaktiviteter.
– Många upplever att mängden skräp i naturen har ökat under senare år. Samtidigt finns ett stort intresse för att vistas i en vacker natur fri från skräp. Detta engagemang vill vi ta till vara. Därför har vi tagit fram en karttjänst med tillhörande app, som kan användas av både frivilliga och kommuner för att planera och kommunicera städinsatser som bidrar till ett skräpfritt Skåne, säger Tommy Persson, miljöstrateg på Länsstyrelsen Skåne.
Prioriterad i åtgärdsprogram
Minskad nedskräpning är viktigt för att nå miljömålen och en prioriterad åtgärd i det regionala åtgärdsprogrammet för miljömålen 2022–2025, Tillsammans för ett hållbart Skåne. Åtgärden omfattar både kartverktyg och informationskampanj, och båda dessa blir verklighet nu. Städkartan lanseras i samband med World Cleanup Day den 20-21 september. Detta uppmärksammas i anslutna kommuner med aktiviteter som skräpbingo, tipspromenad, skräpkonst och tävlingar. Flera aktiviteter är öppna för allmänheten.
Enkel att använda
– Det är väldigt enkelt att använda städkartan. Börja med att ladda ner appen Skånsk städkarta. Du kan välja att rapportera ett område som behöver städas, om du har städat ett område eller om det finns ett hämtbehov. Du kan också visa att du planerar att städa ett område och vill bjuda in fler att delta, säger Anna Särnblad, biträdande verksamhetschef på Marint Kunskapscenter i Malmö.
Målet är alla skånska kommuner
Skånsk städkarta har utvecklats av Länsstyrelsen Skåne och Marint Kunskapscenter i Malmö med bidrag från Region Skånes Miljövårdsfond.
Ängelholms kommun, Helsingborgs stad, Malmö stad och Vellinge kommun samt Städa Sverige – idrottens miljöorganisation, har varit med i utvecklingen av städkartan. I dessa kommuner kan städkartan användas fullt ut redan nu. Målet är att alla skånska kommuner på sikt kommer att ansluta sig till städkartan.
Här hittar du kartan:
Mer information om Skånsk städkarta finns på webbplatsen www.skanskstadkarta.se. Här kommer du också åt kartverktyget och appen, som på lördag finns tillgänglig för nedladdning från Google Play till din Androidtelefon. Inom kort kommer det också vara möjligt att ladda ner appen till din Iphone från App Store.
För frågor om Skånsk städkarta, kontakta
- Tommy Persson, miljöstrateg, Länsstyrelsen Skåne
- Anna Särnblad, biträdande verksamhetschef, Marint Kunskapscenter i Malmö